Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

B.R.O - Jeszcze będzie pięknie
02:13
B.R.O Jeszcze będzie pięknie
Varius Manx - Ten sen
02:16
Varius Manx Ten sen
Krzysztof Zalewski - Annuszka
02:30
Krzysztof Zalewski Annuszka

Dżem winogronowy z imbirem. Idelane śniadanie na słodko!

Kto nie lubi świeżutkich drożdżowych bułeczek ze świeżym domowym dżemem? Teraz Ty możesz przygotować swój dżem z winogron i cieszyć się nim każdego poranka.
fot. SHUTTERSTOCK

Śniadanie na słodko czy słono? Paradoksalnie większość z nas woli słodkie śniadania. Jedząc świeże pieczywo z domowym dżemem i popijając to ulubioną kawą lub herbatą. Najważniejsze to dobrze rozpocząć nowy dzień. Sprawdź przepis na dżem imbirowo – winogronowy zaczerpnięty ze strony www.kuchnialidla.pl

Składniki

  • 5 szklanek ciemnych winogron
  • 3 szklanki cukru
  • 50 g świeżego imbiru

Przygotowanie

Umyte winogrona przekładamy do garnka. Dodajemy cukier. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do dżemu.
Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.
Owocowy przecier przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.


Dżem

Dżem to przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części. Dżem przygotowuje się, gotując owoce z dużą ilością cukru. W zależności od rodzaju dżemu jak i rodzaju owoców, dżemy mogą zawierać dodatki zagęszczające: pektynę lub rzadziej żelatynę.

 

Polecamy