Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

Alok / Sofi Tukker / Inna - It Don't Matter
14:51
Alok / Sofi Tukker / Inna It Don't Matter
Queen - We Will Rock You
14:54
Queen We Will Rock You
FAKTY RMF FM -
15:00
FAKTY RMF FM

Jak zrobić kutię? Przepis Ewy Wachowicz na wigilijne danie

Kutia to wigilijna potrawa, która zdecydowanie wyróżnia się na tle innych. Jak ją zrobić? Poznaj przepis Ewy Wachowicz.

Kutia należy do 12 dań, które tradycyjnie powinny znaleźć się na wigilijnym stole. To słodki przysmak, do którego dodajemy bakalie, orzechy, suszone morele oraz miód. Jak zrobić kutię? Poznaj sprawdzony przepis na kutię według Ewy Wachowicz. 

fot. Shutterstock

Przepis na kutię według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki
  • 300 g maku
  • cukier waniliowy
  • mleko do zaparzenia
  • 1/3 kostki masła
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • garść fig suszonych
  • garść suszonych moreli
  • łyżki miodu


Przygotowanie:
Mak zaparzamy gorącym mlekiem. Po około 30 minutach przepuszczamy go 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozpuszczamy trochę masła. Dodajemy do niego posiekane orzechy i migdały, lekko je podsmażamy. Dokładamy namoczone rodzynki oraz pokrojone morele i figi, a następnie wcześniej przygotowany mak. Słodzimy miodem i dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy.

Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Polewamy rozpuszczonym masłem. Mieszamy z farszem.

Sałatka na świąteczny stół. Jest pyszna i szybka
Święta już tuż tuż, ale nadal nie wiecie, czym poczęstować gości? Podpowiadamy, jaką sałatkę przygotować. Jest pyszna, a przy tym nie spędzicie w kuchni kilku godzin.

Polecamy