Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

Wilki - Na krawędzi życia
01:25
Wilki Na krawędzi życia
Sara James - Tiny Heart
01:28
Sara James Tiny Heart
Szymon Wydra & Carpe Diem - Teraz wiem
01:37
Szymon Wydra & Carpe Diem Teraz wiem

Jessica Mercedes poleca chłodnik!

Znana blogerka modowa dba o siebie i zdrowo się odżywia. Dziś na jej Instagramie pojawił się wpis: "sezon na chłodnik uważam za rozpoczęty". Przygotowaliśmy dla Was przepis na tę pyszną potrawę! Smacznego!

Przepis na chłodnik buraczany

Pęczek botwinki
Pęczek rzodkiewki
1 ogórek
Pęczek szczypiorku i koperku
500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
2 jajka na twardo
Ząbek czosnku
Sól, pieprz i cukier do smaku

Umyte buraczki z częścią łodyg (ale bez liście) gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu. W tym czasie ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane, ostudzone buraki kroimy w ten sam sposób. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek i zalewamy kefirem lub jogurtem. Można dodać także kwaśnej śmietany. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej z gotowania buraczków lub mleka. Zupę doprawiamy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość dekorujemy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Wszystko wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe!

Polecamy