Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

O.N.A. - Znalazłam
07:17
O.N.A. Znalazłam
Dominik Dudek - Hold The Light
07:21
Dominik Dudek Hold The Light
Dawid Podsiadło - Pięknie płyniesz
07:27
Dawid Podsiadło Pięknie płyniesz

Do mascarpone dodaję sól i śmietankę. Tak robię przepyszne domowe lody

Znudziły ci się lodów z supermarketu? A może poszukujesz alternatywy dla słodkich przekąsek? Mamy dla ciebie rozwiązanie! Przygotowanie domowych lodów to nie tylko świetna zabawa, ale również okazja do eksperymentowania ze składnikami i smakami. Jak przygotować własny deser? Ewa Wachowicz zdradziła przepis na domowe lody o smaku solonego karmelu.
Przepis na domowe lody o smaku słonego karmelu, fot. Shutterstock

Domowe lody słony karmel. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 g serka mascarpone
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 100 g orzeszków ziemnych prażonych i solonych

Do podania:

  • wafle
  • maliny
  • bratki

Jak zrobić domowe lody o smaku słonego karmelu? Przepis Ewy Wachowicz

Puszkę z mlekiem gotować w gorącej wodzie przez ok. 3 godziny. Wyjąć z wrzątku, wystudzić i dopiero wtedy otworzyć. Orzechy posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki kajmaku, wymieszać i odstawić. Mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać kajmak. Posolić i zmiksować. Śmietankę ubić. Przełożyć do kajmaku z serem i delikatnie wymieszać. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć kajmak z orzeszkami. Przykryć i na 4-5 godzin wstawić do zamrażarki. Lody nałożyć do pucharków. Udekorować kawałkami andrutów i owocami. Można ozdobić bratkami.

Czytaj dalej:
Polecamy

Więcej z kategorii: Hot news

Najchętniej czytane