Poplista

Damiano David - Next Summer
1
Damiano David Next Summer
Shouse - Call My Name
2
Shouse Call My Name
Carla Fernandes - Co, jeśli?
3
Carla Fernandes Co, jeśli?

Co było grane?

Oskar Cyms - Cały czas
07:20
Oskar Cyms Cały czas
Ariana Grande / Zedd - Break Free
07:23
Ariana Grande / Zedd Break Free
FAKTY RMF FM -
07:30
FAKTY RMF FM

Wiele osób je ją codziennie. Kardiolog mówi: „zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru o 30%”

Oliwa z oliwek extra virgin nie jest tylko dodatkiem do potraw. Kardiolog Aurelio Rojas podkreśla jej niezwykłe właściwości. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma spożywanie jednej łyżki dziennie? Odpowiedź eksperta poniżej.
fot. shutterstock.com

Na co pomaga oliwa z oliwek i co znaczy, że jest extra virgin?

Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin (AOVE - Aceite de Oliva Virgen Extra) to najwyższej jakości oliwa uzyskiwana bezpośrednio z owoców z pierwszego tłoczenia na zimno, wyłącznie za pomocą metod mechanicznych. Oznacza to, że jest najczystsza, bez żadnych dodatków chemicznych, co przekłada się na jej smak, zapach i właściwości zdrowotne. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, witaminy E i K, AOVE wspomaga walkę z chorobami serca, obniża poziom złego cholesterolu LDL, a także działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Pomimo licznych korzyści, osoby z kamieniami żółciowymi lub innymi problemami żołądkowymi powinny zachować ostrożność, aby nie wywołać niepożądanych reakcji.

  • Wspomaga zdrowie serca
  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL
  • Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie
  • Może wspierać kontrolę cukrzycy typu 2
  • Przeciwwskazania: kamienie żółciowe, problemy żołądkowe

>>Kiedy oddychamy przez nos, więcej zapamiętujemy? Neurobiolog mówi jasno<<

Kardiolog o wpływie codziennego picia oliwy z oliwek na serce

Kardiolog Aurelio Rojas nie ma wątpliwości co do korzystnego wpływu oliwy z oliwek extra virgin na zdrowie serca. W swoich wypowiedziach i na platformach społecznościowych często podkreśla, jak ważne jest codzienne spożywanie choćby jednej łyżeczki AOVE. Badania, na które się powołuje, wskazują, że taka praktyka może znacząco zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru nawet o 30%. Dodatkowo, oliwa z oliwek pomaga w regulacji poziomu cholesterolu LDL oraz zmniejsza stan zapalny w organizmie, co bezpośrednio przekłada się na lepsze funkcjonowanie układu krążenia.

>>Ten lek przeciwbólowy „zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów mózgu o 50% i więcej”! Ekspert wyjaśnia<<

„Osoby, które codziennie spożywają oliwę z oliwek extra virgin, mają o 28% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia demencji”

W swoich badaniach kardiolog Aurelio Rojas idzie jednak dalej, wskazując na korzyści płynące z regularnego spożywania AOVE, które wykraczają poza zdrowie serca. Jego zdaniem: „osoby, które codziennie spożywają oliwę z oliwek extra virgin, mają o 28% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia demencji”. Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne oliwy może być jednym z czynników, które przyczyniają się do ochrony mózgu przed degeneracją.

>>Gastroenterolog mówi jasno, jak jeść chleb: „będzie 10 razy zdrowszy”<<

Powyższy artykuł ma jedynie charakter informacyjny i ogólny, w związku z czym nie stanowi porady medycznej i nie zastąpi wizyty u lekarza. Zmiany w diecie należy skonsultować ze specjalistą.


Źródło: lavanguardia.com, instagram@doctorrojass, rmf.fm

Polecamy